Explore
Descopera si traieste experiente unice
Cascada Cailor
Cascada se află la altitudinea de 1300 m și se formează din apa care se adună de pe muntele Cailor într-o depresiune circulară glaciară, din cauza topirii zăpezii și a ploilor dese care alunecă pe versantul abrupt al Rezervației Piatra Rea revărsându-se peste Podul Cailor de la o înălțime de circa 90 de metri în mai multe trepte cu căderi succesive. Denumirea cascadei provine de la o legendă în care se spune că o herghelie de cai încolțită de urși s-a aruncat în prăpastie. Bogăția pășunilor acelor locuri atrăgeau oile și caii, iar după această întâmplare păstorii ar fi vărsat lacrimile care au dat naștere Cascadei Cailor.
Mocanita
Mocănița din Vișeu sau trenul țapinarilor este atracția principală a orașului nostru, nominalizată de National Geographic în primele 10 atracții turistice din lume. Într-o lume a vitezei supersonice, a rapidității în comunicare, a grabei în tot și în toate, mocănița te invită înapoi în timp la o plimbare leneșă prin istorie, de la începuturile motorului cu aburi, până la tehnologia 5G, o plimbare prin pădurea seculară, de-a lungul râului Vaser, martor al războaielor mondiale, râu presărat de vise fărâmate în luptele pentru integritatea frontierelor sau în zbuciumul pentru asigurarea unui trai mai bun pentru familiile plutașilor care transportau lemnul de-a lungul râului învolburat, potrivnic sau chiar ucigaș. Mocănița se opintește anevoios la deal, pufăind ostenită de vremi și de povești de viață la care a fost martoră, trăgând după ea vagoane cu turiști în locul vagoanelor cu lemne, incăpațânându-se să facă același traseu zilnic, lăsându-se fotografiată de oameni din toate colțurile lumii, ca un bătrân veteran de război cu trupul schilodit de schije și sufletul chinuit de ororile trăite. O plimbare cu mocănița te invită la zăbavă, la oprirea din goana cotidiană, te invită să contempli frumusețea naturii, să observi curgerea timpului, să analizezi evoluția lumii și a tehnicii, să cunoști oameni pasionați de motorul cu aburi, să stai de vorbă cu oamenii speciali și autentici ai Maramureșului, să trăiești istoria seculară a Măriuței sau a Coziei ( locomotivele îndărătnice care nu vor să facă loc motoarelor diesel sau electrice), să fii parte dintr-o lume arhaică, să întrevezi prin aburul gros o viață demult apusă, să te încarci de aerul ozonat și energia codrului verde și, de ce nu, să te privești introspectiv și să înțelegi că viața este un dar excepțional care trebuie trăit pe îndelete și savurat clipă de clipă
Pârtia Prislop
Pârtia Prislop este la 50 de km De noi. Situată la altitudinea de 1400 m, Pârtia Prislop are o lungime de 1100 m și este dotată cu instalație de transport pe cablu de tip telescaun cu 2 locuri și nocturnă.
Pietrosul Rodnei si Izvorul Albastru al Izei
Izvorul Albastru al Izei, împreună cu Peștera și Izbucul face parte dinr-o arie protejată de INTERES NAȚIONAL (cat. IV - rezervație naturală de tip mixt). Este situat în partea estică a munților Rodnei, pe vesantul sudic al muntelui Măgura, din extremitatea sud-estică a jud. Maramureș, în partea estică a satului Săcel, care este prima localitate de pe cursul Văii Izei. Rezervația a fost înființată în anul 1977 și declarată arie protejată în 2000. Are o suprafață de 100 ha. Este o zonă montană mixtă cu doline, văi, canione, peșteri, stâncării și unde la intrarea în Peștera Izvorului Albastru al Izei, apele pârâului Măgura intră în subteranul vârfului Măgura, străpungând stâcăriile printr-un canion, unde găsim și mici cascade. Altitudinea la care este situat izvorul este de 1310 m De unde provine denumirea de Izvorul Albastru? De la nuanța verzui-albăstruie (vezi foto) a izvorului carstic, care iese la suprafață, în cantitate mare, dintr-un singur loc (izbuc) și care este considerat izvorul Izei. Până la intrarea în peștera Ponor pârâul se numește pârâul Bătrâna, care izvorăște din muntele Bătrâna, curge cam 1 km la suprafață, apoi intră în pământ cam 2,5 km (care este și lungimea peșterii), iar la ieșire ia numele de Izvorul Albatru al Izei.
Ia legatura cu noi
Suna-ne
0727 730 791
Trimite-ne un email
contact@casa-chira.ro
Gaseste-ne mai usor
Casa Chira, Strada Teilor Nr. 60, Vișeu de Sus 435700, Maramures